TARMO TAMM: Varimajanduse jätkuvat kasvu soosib riigihanke seadus, mis annab turusolkijatele eelise

"Ma olen rääkinud mitme ehitusettevõtjaga, nad ütlevad, et võimatu on ausat pakkumist teha, sest keegi tuleb ja n-ö solgib turgu, jätab riigimaksud maksmata ja tegemist on ümbrikupalkadega," nentis riigikogu liige Tarmo Tamm, kelle sõnul jätkub antud tendents senikaua, kuni vaieldamatult peab vastu võetama kõige odavam hinnapakkumine. "Miks me soosime varimajanduse jätkuvat kasvu?"

"Me teame, et varimajanduse osakaal meil järjest kasvab ja on juba umbes 15%. Minu arvates seda soosib eelkõige praegu kehtiv riigihangete seadus," sõnas riigikogu liige Tarmo Tamm riigihangete seaduse eelnõu esimesel lugemisel.

"Ma olen rääkinud mitme ehitusettevõtjaga, nad ütlevad, et võimatu on ausat pakkumist teha, sest keegi tuleb ja n-ö solgib turgu, jätab riigimaksud maksmata ja tegemist on ümbrikupalkadega," nentis Tamm, kelle sõnul jätkub antud tendents senikaua, kuni vaieldamatult peab vastu võetama kõige odavam hinnapakkumine. "Miks me soosime varimajanduse jätkuvat kasvu?"

Riigikogu liikme Jaanus Karilaidi sõnul on kohalikud omavalitsused olnud riigihangete eeskirjade järgimisel eeskujulikud ning probleem on pigem riigile kuuluvates äriühingutes. "Riigikontroll on teinud korduvalt märkusi selle kohta, et just riigi äriühingud on korduvalt ja tihti vältinud riigihanke menetlust, näiteks Eesti Energia, Tallinna Sadam," märkis Karilaid tuues näiteks ilma riigihanketa 50 miljoni eest soetatud jäämurdja Botnica.

Loe originaalteksti siit.